Sunday, February 19, 2012

Striiad ehk venitusarmid

Mis need on?
Striiad ehk venitusarmid on väikesed naharebendid ja need on väga levinud. Esialgu tekivad nahale punakad/roosakad, lillakad või valkjad jooned, mis aja jooksul muutuvad tavaliselt heledamaks. Need tekivad tänu sellele, et naha päriskihtides tekivad mingid häired kollageeni ja elastiini moodustumises, kuid paljud tegurid võivad seda ka soodustada ning palju oleneb naha sidekoe elastsusest ja eelsoodumustest.

Kellel võivad tekkida venitusarmid?
Kuigi tavaliselt peetakse venitusarmide ohvriteks eelkõige rasedaid naisi, võivad need tekkida kõigil inimestel. Näiteks sageli tekivad venitusarmid noortel, kellel mingil hetkel kiireneb kasv või kes võtavad kaalus juurde – olenevalt inimesest ei tähenda see kohe, et striiade ohver peaks olema paks (mida tavaliselt arvatakse, kuna striiad tekivad tavaliselt kohtadesse, kus on rohkem rasvkudet - puusad, reied, kõht, tuharad, rinnad, selg). Samuti võivad soodustada venitusarmide teket hormonaalsed muutused – seda kasvueas, raseduse ajal, hormonaalse ravi ajal (ka nt rasestumisvastaste tablettide tarvitamise ajal). Venitusarmid võivad tekkida ka meestel – kaalutõusu, eelsoodumuste tõttu. Venitusarmid esineb ka inimestel, kes kasvatavad kiiresti lihasmassi (jõutreening) ning kelle nahk ei suuda lihtsalt sammu pidada. Samuti, kui kasutada lihasmassi kasvu  kiirendavaid aineid, siis see soodustab samuti venitusarmide teket. Tänapäeval on märgatud striiade levikut rohkem ka tervislikus kaalus olevatel naistel ning seda just reite sisekülgedel. Mõned infektsioonhaigused (nt düsenteeria, tüüfus, astsiit, kopsukelmepõletik) võivad samuti olla venitusarmide põhjustajaks.
Niisiis põhjusteks on laias laastus: kehakaalutõus (k.a rasedus, massi kasvatamine) või rasvumine,  hormonaalsed ravimid ja/või muutused, lihtsalt (perekondlik) eelsoodumus, aga ka elustiil (sportimine, toitumine) jne.

Kuidas lahti saada/vabaneda?
Paraku on striiadest täiel määral vabanemine väga keeruline ning olenevalt nahast ka kohati mitte täielik – see tähendab, et paljudel saab neid küll helendada, vähem nähtavaks teha, aga ei pruugi täiesti ära kaduda. Siiski on inimesi, kes on neist praktiliselt lahti saanud või peaaegu täiesti märkamatuks suutnud teha. Palju oleneb naha enda elastsusest ja sellest, millal ravi on alustatud. Ravi, mis on alustatud võimalikult kiirelt, kui armid on tekkinud, on tulemuslikum. 

Striiade raviks on olemas kaks liiki võimalusi: lokaalsed toimeained ning protseduurid.
Ülevaate nendest saab ka siit.

Protseduurid: Keemiline koorimine, mikrodermabrasioon, laserravi, laserid ja valgusallikad, mis väljastavad UVB-kiiri, IPL (intense pulse light), FFT , Kõhuseina plastika, teemantlihvimine jne.
Lokaalsed toimeained: Tretinoiin (Retin-A), C-vitamiin, AHA-happed ehkpuuviljahapped


Kuidas ennetada

Õnneks areneb ilutööstus ka selle koha pealt väga kiiresti ja mõeldakse välja aina tõhusamaid meetodeid ka selle iluvea raviks. 







Allikad:
 

2 comments:

  1. Hei! Premeerin sind The Versatile Blog Awardiga. Vaata lähemalt: http://beautyblogfromg.blogspot.com/2012/02/versatile-blog-award.html

    ReplyDelete