Friday, March 11, 2011

Karvade eemaldus

Mis on mis:
  • Epileerimine - karvade kitkumine, karvade väljatirimine, karva eemaldamine allpool naha pinda
  • Depileerimine - karvade lõikus, murdmine, raseerimine, karvade eemaldamine naha pinnalt

    Karvade eemaldamise võimalused:


    1. Ajutine karvade eemaldamine
    Raseerimine
    Epilatsioon
    depilatsioon
    Pleegitamine
    2. Ajutine karvakasvu pidurdamine-vähendamine
    VANIQA kreem 13,9% (toimeaine eflornitiin hüdrokloriid)
    Laserepilatsioon
    Fotoepilatsioon
    3. Püsiv karvade eemaldamine
    Elektrolüüs, termolüüs


    1. Raseerimine

     Kuidas toimib?
    Ostad poest raseerija. Kui nahk on kuiv, oleks soovitatav ka raseerimisvaht/geel. Niisutad veega nahka, paned geeli/vahtu peale ja tõmbad ühtlaselt üle raseeritava pinna. Pärast loputad veega.

    Võimalused
    • ühekordne raseerija
    • vahetatava otsikuga pikemaajaline raseerija
    Ühekordseid müüakse tavaliselt pakis mitu tükki korraga ning need on odavamad (u 2-5 eurot), pikemaajalised aga on üksikult ja need on kallimad(5-15 eurot) (hiljem saad osta poest ainult otsikuid, et neid siis vahetada). Valik on täiesti sinu teha. Ühekordseid raseerijaid saab üldiselt kasutada ikkagi paar korda, eriti kui korralikult puhtaks pesta ja kuivatada.
    Ühekordsed raseerijad
    Mitmekordne vibreeriv raseerija














    Plussid
    Kiire, odav, valutu, mugav 

    Miinused
    Raseerimisega või kaasneda pidev naha ja karvanääpsu traumeerimine, mis võib tekitada põletikulisi follikuliidi koldeid, sissekasvanud karvu ja nahaärritust, eriti kui tegemist on kuiva nahaga. Karvad kasvavad kiiresti tagasi ning raseerimine on vajalik (juhul kui soovid täiesti siledaid jagu) olenevalt karvatüübist iga 1-3 päeva tagant.


    2. Epileerimine

    Kuidas toimivad?
    Epileerimiseks kasutatakse erinevaid vahendeid: nt. vaha, suhkrut, mehaanilisi epilaatorid jne. Hea tulemuse saavutamiseks peab eemaldatav karv olema piisavalt pikk. Korduval epileerimisel vigastatakse karvasibulat ja arvatakse, et selle mõjul on tagasikasvavad karvad õhemad ja peenemad.
    Elektrilised epilaatorid on elektrilised mehaanilised karvaeemaldusvahendid, mis eemaldavad palju karvu korraga, kas ringlevate väikeste traatketaste või pöörleva pintsetisarnase struktuuriga toimepinna abil, vahade puhul kantakse vaha(riba) nahapinnale ning tiritakse siis ära.
     Epileerimiseks pead ostma kas vaha või epilaatori ning järgima täpseid juhiseid kasutamisel, kuna erinevatel toodetel on need erinevad.

    Elektrilise mehaanilise epilaatooriga karvade eemaldus
    Plussid
    Epilatsioon on efektiivseim meetod karvade ajutiseks eemaldamiseks, sest karv eemaldatakse terves ulatuses. Korduval kasutamisel vigastatakse karvasibulat ning seetõttu võivad olla tagasikasvavad karvad pehmemad ja õhemad.

    Miinused
     Valus, võib võtta rohkem aega, ebamugav



                                                          
    Vahaepilatsioon. Vahaga karvade eemaldamine.

    Võimalused:
    suhkruvaha/pasta, külmvaha, kuumvaha, vahaplaastrid, vaharibad

    Plussid
    Kestab kaua, saab töödelda erinevaid piirkondi (jalad, keha, aga ka ülahuul, kulmud).

    Miinused
    Tüütu teha, valus, põletikuoht

    Kuumast vahast võib tekkida nahaärritus – punetus kipitus, sügelus, eriti õrnal heledal nahal ja tundlikes piirkondades. Seda aitab vältida ja leevendada protseduurijärgne kreemitamine. Vahatamise järgselt on oht karvade sissekasvamiseks ning follikuliidi ja liigpigmentatsiooni tekkeks.
    NB! Kindlasti ei sobi protseduur nendele, kes saavad raske akne ravi süsteemse retinoidiga (Roaccutane) Hoiduma peaks protseduurist vähemalt 6 kuud peale ravi lõppu. Paiksete retinoidide (Differin, Retirides, Aberela) kasutajatel ei tohi vahatada näopiirkonda. Oht on kergesti tekivatele nahavigastustele ja mõnikord ka armistumisele. Vahatada ei tohi sünnimärke, vigastatud, päikesepõletusega või nahapõletikuga nahka.


    3. Depileerimine - Keemilised depilaatorid e. raseerivad kreemid.


    Kuidas toimib täpsemalt?

    Depileerimiseks on olemas keemilise koostisega kreemid, mis nahale kandes karva murrab. Kreemis sisalduv keemiline aine (tavaliselt tioglükolaathappe soolad) lahustab karva keratiini ja põhjustab karva murdumise naha pinnalt. Soovitatud aja pärast tuleb nahk veega puhtaks pesta, koos veega eemalduvad ka karvad. Keemilised depilaatorid sobivad hästi karvade eemaldamiseks tugevama nahaga piirkondades nagu jalasääred.

    Plussid
     Meetod on üsna odav, kerge kasutada. Nahk jääb pehmem võrreldes raseerimisega. Karv kasvab taas nahapinnale veidi pikema aja möödudes.

    Miinused

    Ei eemalda kõiki karvatüüpe. Tugevamate karvade puhul pole depilaatorid mõjusad. Kemikaalid võivad põhjustada naha ärritusnähte. Õrnemates piirkondades (kaenlaalused, bikiinipiirkond ja nägu) peab kreemi väikesel alal enne proovima, et ennetada soovimatuid nahaärritusi. Keemilised depilaatorid ei sobi kulmudele, limaskestade lähedusse ja vigastatud nahale. Kõrvaltoimetena võib esineda nahaärritust, põletustunnet, aga ka allergilist kontaktdermatiiti tioglükolaatidele.

    4. Pleegitamine


    Kuidas toimib?

    Pleegitamisega ei eemaldata soovimatuid karvu, vaid muudetakse nende värvus heledamaks pigmendi eemaldamise teel. Tänu sellele paistavad karvad vähem välja. Aktiivseteks toimeaineteks on pleegitamisel vesinikperoksiid ja persulfaat. Kaubanduses saadavaolevaid pleegitajaid on instruktsiooni järgi lihtne kasutada. Eelnevalt on soovitav toodet proovida väikesel nahaalal käsivarre siseküljel , et vältida allergilisi reaktsioone.

    Plussid

    Meetod on odav ja kasutatav peamiselt näo piirkonnas (ülahuul, lõug) ja käsivartel. Ei tekita muutusi karvakasvus.

    Miinused

    Pleegitamisega võivad kaasneda ebamugavused nagu nahaärritus, sügelus, ajutine nahavärvi muutus (heledamaks). Kui nahk on päevitunud, torkavad heledad pleegitatud karvad rohkem silma. Allergikutel võib pleegitaja esile kutsuda allergilisi reaktsioone- nõgestõbe, astmat jm. Karvad jäävad siiski alles.


    Ajutine karvakasvu pidurdamine, vähendamine



    1. Vaniqua kreem


    Eflornitiin on retsepti alusel saadav paikne ravim (Eestis ei ole kättesaadav), mis on hiljuti FDA (US Food and Drug Administration) poolt heaks kiidetud soovimatute näokarvade vähendamiseks naistel. Eflornitiin ei eemalda ega depileeri karvu, vaid pärsib karvakasvu stimuleerivat ensüümi. Selle tulemusena väheneb karvafolliikli ainevahetuslik aktiivsus ja aeglustub karvakasv. Kuna ravimi toimet on uuritud ainult näo piirkonas, peaks seda ka vaid seal kasutama. Vaniqua kreem on efektiivsem, kui seda kombineerida muude karvaeemaldusmeetoditega (nt. vahatamine, raseerimine, kitkumine). Nahka kreemitatakse õrnalt kaks korda päevas ning tulemus saabub 4-8 nädalaga. Ravi lõpetamisel taastub endine karvakasv 8 nädalaga.

     
    2. Laserepilatsioon


    Laseriga saab ravida kiiremini suuremaid piirkondi kui elektrolüüsi ja termolüüsiga. Laserkiire sihtmärgiks on karvafolliiklis olev pigment melaniin, mis kiirgusega kokkupuutel hävineb. Vabaneb kuumus ning tekib selektiivne karvafolliikli kahjustus.
    Kasutusel on mitmeid erinevaid laseri tüüpe, kuid nende ühiseks jooneks on kõige suurem efektiivsus tumedate karvade ja heleda nahaga inimestel. Neil saavutatakse pika aja jooksul, korduvate raviseanssidega püsiv karvade vähenemine (mitte kadumine) 80-89% patsientidel. Parimate tulemuste saamiseks vajaminev protseduuride arv võib olla varieeruv. Umbes aasta aja pärast on enamus karvafolliikleid asendunud miniatuursete folliiklitega ja paljud on hävinenud.

    Heledate, punaste ja hallide karvade puhul ei ole hetkel võimalik saavutada püsivat olulist karvade vähenemist. Visuaalselt on tagasikasvavad karvad peenemad ja heledamad ning nende hulk oluliselt vähenenud.


    3. IPL süsteemid


    Intense Pulsed Light (IPL) süsteemid – produtseerivad pulseeritud polükromaatilist valgust lainepikkusega 550-1200 nm (erinevalt laseritest, mis toodavad vaid kindla lainepikkusega e. monokromaatilist valgust). Valgus juhitakse läbi filtri, mis eraldab nahka kahjustavad lühemad lained. Seetõttu on IPL aparaatidel laseritega võrreldes vähem kõrvaltoimeid.
    Saavutamaks karvade vähenemist 80%, on vaja vähemalt 3-5 protseduuri. Protseduuriga kaasub mööduv punetus ja turse ravitud piirkonnas.


    Püsiva tulemusega karvade eemaldamine


    Galvaanilise elektrolüüsi
    puhul hävitatakse karvafolliikel keemilise,  
    Termolüüsi puhul termilise ehk soojusliku reaktsiooniga.
    Need on aeganõudvad protseduurid, mille tulemus sõltub suurel määral läbiviija oskustest.
    Peene nõela abil viiakse elektrivool karva folliiklisse ja see hävib. Ühe folliikli hävitamine võib aega võtta minuti ja isegi kauem.

    Õige teostuse korral on karvade eemaldamine püsiva efektiga. Kuna kõik karvad ei ole korraga kasvufaasis, on jällegi vajalikud korduvad raviseansid. Kõige paremini alluvad elektrolüüsile kasvufaasis olevad karvad. Puhkefaasis olevad karvad on ravile resistensemad. Kasvufaasis karvu saab lihtsalt eristada: Mõned päevad enne protseduuri tuleb kogu ravitav pind raseerida. Paari päevaga tagasi kasvavad karvad on heas kasvufaasis ja neid on mõtet ravida elektrolüüsiga. Võimalik on eemaldada erinevate värvitoonidega karvu. Protseduur on valulik, kuid seda saab leevendada paiksete tuimestavatate kreemidega (nt. Emla 1 tund enne protseduuri nahale ). Mitteprofessionaalse teostuse korral võivad tüsistusteks olla armistumine, hüper -ja hüpopigmentatsioon. Oht on ka paiksete bakteriaalsete ja viiruslike infektsioonide tekkeks.


    Lisasoovitusi:
    • niisuta nahka
    • karvade sissekasvamise korral kuivharja nahka
    • koori nahka 1-2 korda nädalas
    • nahka ei tohi harjata ega koorida esimesel päeval pärast epilatsiooni
    • vastavalt oma nahatüübile kasuta kreeme ning raseerimis(järgseid) geele/vahte/kreeme
    • paar päeva enne menstruatsiooni on valulävi madalam, seega on mõistlik epileerida just siis
    • ...
    Allikmaterjalid & lisalugemist:

    4 comments:

    1. Ikka allikad ka, kuna kasutasin nii mõneski kohas nende materjale, eeskätt Dermast. Siiski kogemata läks alguses ajakirja Tervis Pluss juuni number kirja, kuigi tegelikult oli juuli. Nüüdseks see viga parandatud. Minu eesmärk on anda võimalikult tõest, kompaktset ja objektiivset infot, et inimestel oleks lihtsam leida oma küsimustele vastuseid! :)

      ReplyDelete
    2. Elektrolüüsi kohta on Eestis kohutavalt vähe infot. Olen aastaid püüdnud välja selgitada, kas meil siin on üldse ühtegi usaldatavat asutust ja väljaõppind spetsialisti, kes sellega tegeleb, ja mitte midagi pole teada saanud...

      ReplyDelete
    3. Ehk aitab see foorumiteema: http://naistekas.delfi.ee/foorum/read.php?1,11024238,11024238 . Katsun leida veel infot, ehk saate öelda, mis linnas seda sooviksite?

      ReplyDelete