Saturday, January 21, 2012

Teraviljad tervise & ilu heaks: RIIS

Eelmisel korral sai räägitud kaera kasulikest omadustest. Täna võtame eestlaste jaoks natukese eksootilisema teravilja - riisi.
Olgu öeldud, et pruuni ja valge riisi vahel on üsna olulised erinevused. Pruunis riisis on rohkem vitamiine ning kiudaineid - see on palju kasulikum, nagu ka teiste teraviljade täisteravariandid.


RIIS
Riisi süüakse peamiselt keedetult või aurutatult (soovitatakse eriti, kuna siis ei lähe kasulikud ained ärakallatava veega kaotsi). Riisist tehakse veel ka riisipudrusid-pudinguid, pilaffe-risottosid, riisinuudleid, riisisuppe, riisijahu, salateid, padasid-paellasid,  aga ka erinevaid jooke (sake, arrak, õlu, piiritus) jne. Mina räägin eelkõige pruunist riisist ja mustast riisist.


Musta ja pruuni riisi kasulikkus:

* kasulik seedimisele, sisaldab kiudaineid
* sisaldab E-vitamiini, mis on kasulik rakkude tööle ning nende kahjustuste vältimiseks.
* Must riis on eriti kasulik - see aitab võidelda vähiga ning aeglustab vananemist
* Riis on hea alternatiiv kaalujälgjatele/langetajatele - seda eriti must ning pruun riis, kuna annavad samas ka vitamiine rohkem kui valge riis.
* kasutatakse loodulikkus kosmeetikas, näiteks on olemas riisipuuder, mida kasutatakse koorijates/maskides täiteainena - põletikuvastased, allergiavastased ning tasakaalustavad niiskustaset.
* Riisi saab kasutada ka iluprotseduurides, näiteks tehes  riisivee maski näole.


Eelkõige tulevad  riisi head omadused välja riisi süües - see mitmekesistab toidulauda ning vaadake kui noored näevad paljud Aasia rahvad välja ;)


Erinevad riisisordid. Allikas: Vikipeedia.



5 comments:

  1. Huvitav, kas musta riisi meil tavapoodides müügil ka on? Tekkis täitsa huvi, pole varem osanud otsida.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Leidub küll, kuid siiski üsna piiratud valikus. Musta riisiga peab jälgima seda, et see on tavalisest riisist kõvasti kallim ning teiseks, valmistamine võtab rohkem aega.

      Sai vaadatud ka ning täpsemalt näiteks Tartu Kaubamajas oli metsiku ja valge riisi segu 250g 1.60 eurot ning eraldi must kleepuv riis (mis tähendab vist, et sobib magustoitudeks)400g 3.96 eurot. Üllatusena tuli Maxima, kus oli suur korralik pakk musta riisi, mis oli 1 kg ja maksis 8.24 eurot. Seal oli kirjas ka valmistamisaeg, mis on 40 minutit. Kõikidel pakkidel oli täpsem valmistamisjuhend ka, aga ma ei jätnud meelde nii täpselt.

      Ja need segud, musta ja valge riisiga, olid ka Maximas olemas, need olid alla 2 euro, kuigi ka kaalult väiksemad.

      Soovitan kindlasti uurida ka Selverist ning muudest suurematest poodidest, mida teen ka ise kindlasti lähiajal. Tekkis ka soov see must/metsik riis ära proovida :)

      Delete
  2. Aitäh info eest! Üritan ka millalgi musta riisi ära proovida :) Asjalik blogi.

    ReplyDelete
  3. Ma olen 15 aastat vana. Ma sündisin HIV-iga, kelle ema suri HIV-nakkuse tõttu. Ja mul on kahju, miks ma kunagi dr. Ituaga poleks suutnud minu ema minu eest ravida, sest üksikemana oli minu ema jaoks väga raske kohtuda dr itua tervendavate sõnadega HIV / AIDSi herpese, Parkinsoni, Copdi, epilepsia, vöötohatise, külma valu, viljatuse, kroonilise väsimuse sündroomi, fibromüalgia, diabeedi Hepatiit kohta võrdselt Vähk, mis olin nii põnevil, kuid hirmutasin samal ajal, sest Ma ei kohanud sellist artiklit online, siis võtsin ühendust dr. Ituaga e-posti aadressil drituaherbalcenter@gmail.com. Samuti vestlesin temaga selle kohta, mis on +2348149277967 ta ütleb mulle, kuidas see toimib. Kiiresti Colorado postkontor Ma saan oma ravimtaimi 4/5 tööpäeva jooksul, kui ta andis mulle gildijooned, mida ma järgida, ja siin elan taas tervena, et kujutada ette, kuidas kasutada jumala oma teoseid kõikides artiklites Internetis, et levitada jumal töö või Dr Itua Herbal Medicine, ta on suur mees.

    ReplyDelete
  4. Ma olen 15 aastat vana. Ma sündisin HIV-iga, kelle ema suri HIV-nakkuse tõttu. Ja mul on kahju, miks ma kunagi dr. Ituaga poleks suutnud minu ema minu eest ravida, sest üksikemana oli minu ema jaoks väga raske kohtuda dr itua tervendavate sõnadega HIV / AIDSi herpese, Parkinsoni, Copdi, epilepsia, vöötohatise, külma valu, viljatuse, kroonilise väsimuse sündroomi, fibromüalgia, diabeedi Hepatiit kohta võrdselt Vähk, mis olin nii põnevil, kuid hirmutasin samal ajal, sest Ma ei kohanud sellist artiklit online, siis võtsin ühendust dr. Ituaga e-posti aadressil drituaherbalcenter@gmail.com. Samuti vestlesin temaga selle kohta, mis on +2348149277967 ta ütleb mulle, kuidas see toimib. Kiiresti Colorado postkontor Ma saan oma ravimtaimi 4/5 tööpäeva jooksul, kui ta andis mulle gildijooned, mida ma järgida, ja siin elan taas tervena, et kujutada ette, kuidas kasutada jumala oma teoseid kõikides artiklites Internetis, et levitada jumal töö või Dr Itua Herbal Medicine, ta on suur mees.

    ReplyDelete