Friday, September 7, 2012

Suur OLIIVIÕLI ülevaade

See huvitav ja tänapäeval tänu transpordivõimalustele erilist populaarsust koguv õli on tegelikult oliivide mahl, mis pressitakse neist välja samamoodi nagu apelsinimahl apelsinidest. Siiski oli ta piirkondades, kus oliivipuid leidis, populaarne juba aastatuhandeid tagasi. Vastavalt oliivisortidele võib ka õli maitse varieeruda.




Kõigepealt oliiviõli tüüpidest vastavalt tootmise viisist (ekstraheerimisest):
  1. Extra virgin olive oil / Ekstra-neitsioliiviõli - selles on alles kõik bioloogilislt kasulikud ühendid. See on esimese külmpressimisega saadud õli ning seda võibki kõige ehedamaks oliiviõliks nimetada, kõrgekvaliteetiline ning vähehappeline. Siiski seda õli tasuks kasutada just külmtoitudes ning iluprotseduurides.
  2. Virgin olive oil/Neitsi-oliiviõli – mehaaniliselt esimesel pressimisel saadud õli, kvaliteedilt natuke kehvem kui esimene.
  3.  Refined olive oil, Pure olive oil – vähemväärtuslik eelmistest, millest on eemaldatud lõhn ja värv. Deodeeritud ja dekoloreeritud. Võib kasutada toidu kuumtöötlemisel.
  4. Orujo olive oil – Esmase pressimise jääkidest järelpressimisega saadud õli. Siit on enamus kasulikke komponente juba eemaldatud.
  5.  Extra light oil – selles õlis enam aineliselt midagi erilist ei ole. Nõrga oliivimaitsega.

    Täpsemalt saab lugeda ka siit SIIT. Seega tasuks eelistada ekstra virgin oliiviõli või virgin oliiviõli, kuna siis saab kätte ka vajalikud ained ja selle kasu, mida räägitakse oliiviõlil olevat.

Oliiviõli tervisele
  • Oliiviõlis on väga hea omega-6 ja omega-3 rasvhapete vaheline tasakaal, rikkalikult antioksüdante (nt E-vitamiin, beeta-karoteenid, mistõttu õli säilib hästi ka säilitusaineteta), fenoolid, sitosteroolid, mis mõjuvad noorendavalt (vabasid radikaale püüdes) ning ka südamehaigusi ennetavalt.
  •  Magu talub samuti oliiviõli hästi ning arvatakse, et sellel on erinevaid seedeelundkonnale positiivselt mõjuvaid omadusi, nt hea mõju gastriitide ja maohaavandite tekke ärahoidmisel, sapikivide vältimisel jne.
  •  Uuringute käigus on selgunud, et oliiviõlis sisaldub ka oleocanthal, mis on krooniliste põletiku vastase toimega. Kui need uuringud ametliku kinituse saavad, on oliiviõlist kujunemas lausa ravim. 
  • Enim soovituslik on tarbida oliiviõli koos aedviljadega, sest siis saab mitmesuguseid antioksüdante kombineerida, mille mõju koos on palju efektiivsem kui ühelgi neist omaette (näiteks oliiviõlist – vitamiin E ja hydroxytyrosol, tomatitest – lükopeen, sibulatest – quercetin jt).
  • Oliiviõli soovitatakse  kasutada ka masseerimisel pinges lihastel.
  • Oliiviõlil on ka ainevahetust kiirendav mõju ning oleiinhappe tõttu peaks see ohjeldama ka isu. Seega ka hea kaalule ning tervislik, kuna on kolesteroolivaene. 


Oliiviõli ilule

  • Oliiviõli omab vananemisvastast mõju - antioksüdandid püüavad kinni nn “vabad radikaalid”, mis tekivad ainevahetuse käigus ja millel on kudesid vanandav efekt. 
  • Epidermise uuenemisprotsessile aitavad kaasa A ja D vitamiinid. Need vähendavad sarvestunud nahaosakeste hulka.
  • UV-kiirte toime eest kaitseb õlis sisalduv karotiin.
  • Juuste ja küünte niiskusesisalduse eest hoolitsevad ja parandavad stuktuuri oliiviõlis olevad mineraalid, näiteks magneesium, kaalium ja kaltsium.


Kasutusviisid ilu heaks
 
Juustele : oliiviõli + muna. Aga miks mitte ka lihtsalt oliiviõli määrida juustesse, hoida vastavalt ajalistele võimalustele (vähemalt pool tundi, aga vabalt ka kauem) ning seejärel pesta tavaliselt juukseid. Enamus proovijaid kiidab väga – teeb juuksed siledaks ja pehmeks, tervema väljanägemisega.

Rasusele nahale: üllataval kombel just nii soovitataksegi pärast õhtust puhastust määrida nahale oliiviõli, mis tasakaalustab rasueritust. Hoida öö ning hommikul puhastada. Peaks hakkama jutu järgi mõjuma juba pärast kolme päeva. 

Vananemisvastase „kreemina“ – tänu antioksüdantidele peaks see just nii toimima. Samamoodi kui eelmisel puhul kasutada.

Aknevastane tinktuur — lõika poole tassi oliiviõli sisse mõningad sibulaviilud ja jäta see segu kaetuna pimedasse ja jahedasse hoiupaika kaheks nädalaks. Seejärel võta sibulad õlist välja ja valage vedelik ümber klaasist hoiuanumasse. Tinktuuri tuleb kanda iga päev vistrikule või akne all kannatavale piirkonnale, hoida peal 15 minutit ja seejärel maha loputada.

Küüntele: teha kätele sooja oliivivanni, hoida käsi sees 5 minutit. Teeb käed pehmeks ja küüned tugevaks. 

Keha koorimiseks: segada oliiviõli meresoolaga, masseerida õrnalt nahale ning loputada.
Juustele väljalangemise vastu: takjajuure ja oliiviõli segu kanda juustejuurtele, hoida mõni aeg ning loputada.

Meigi eemaldamiseks – lihtsalt kanna vatipadjakesele ning eemalda meik.


Veel lugemist:

Nagu näha, tundub, nagu saaks oliiviõliga KÕIKE teha! Ja on inimesi, kelle peamine iluhooldusvahend ongi oliiviõli. Ma ei tea, kas ma ise tahaks vaid ühe tootega kogu oma protseduurid katta, kuna armastan uusi asju proovida ja vaheldust, aga kogudes materjali ja uurides sain nii mõnegi idee, mida järgi proovida! 
Kui sul on mõni eriti hea protseduur või toit või mida iganes oliiviõliga, anna sellest teada ka teistele kommentaarina ! ;)




No comments:

Post a Comment