Saturday, November 26, 2011

Omega 3 rasvhapped - sõbrad sinu tervisele

Kindlasti on teie seas inimesi, kes väiksena on pidanud võtma seda jälki kalamaksaõli - oi kui jube see oli ja ei mõistnud, milleks küll? Tänapäeval on sellele samale õlile leitud hea ja mugav alternatiiv kapsli näol. Tahangi rääkida sellest väga olulisest ainest, mille tarvitamisele võiks aeg-ajalt (eriti õpinguperioodidel  või raseduse ajal ja need, kes kala eriti ei söö) mõelda. Nimelt on osad rasvad head, osad pahad. Näiteks mäki burks on paha, pähklid aga head (normaalses koguses muidugi). Samuti on head igasugused rasvased kalad(nt lõhe), kus on olemas omega 3 rasvhapped.

Mida teevad?
Vastan teile lõiguga Derma lehelt:
"Omega-3 on üks erilisemaid polüküllastumata essentsiaalseid rasvu, mida keha ise ei saa toota ning mis on olulised nii nahale kui kogu organismile. Omega-3 on tuntud oma positiivse toime poolest südame-veresoonkonnale, liigestele, aju funktsioneerimisele ja mälule, naha ja juuste kvaliteedile, nägemisele ning kogu organismi arengule. On leitud, et omega-3 on võimeline langetama vererõhku ning teatud tüüpi ”halbade rasvade” ja kolesterooli taset veres, vähendama diabeedi, veresoonte ”lubjastumise” ja teatud tüüpi vähkide riski jpm. 

Uuringud näitavad, et 85% rahvastikust on omega-3 rasvhapete puudujääk. Rasedad ja imetavad emad saavad alla 18% lapse tervisele vajalikke omega-3 rasvhappeid. Sama jutt käib ka laste kohta, kes on hakanud tarbima kordi rohkem küpsiseid, maiustusi ja karastusjooke, mis on kõik vaesed omega-3 poolest ning sisaldavad liigselt omega-6. Selline tasakaalu nihkumine mõjutab negatiivselt kogu organismi tervislikku seisundit.
Imikutel, kes ei saanud ema raseduse ajal piisavalt omega-3 rasvhappeid, on risk nägemishäirete ja närviprobleemide tekkeks. Omega-3 defitsiidi tunnusteks on äärmine väsimus, kehv mälu, kuiv nahk, südameprobleemid, meeleolumuutused või depressioon ja kehv verevarustus. "

Üldine teave
Tänapäeval on väga tugevalt hakatud rõhutama seda, et rasedad tarbiksid kalaõlikapsleid, kuna see on beebi arengu seisukohalt väga oluline ning on tehtud palju uuringuid (nt University of Oxford, University of South Australia)  ja leitud, et neid rasvahappeid tarbides on laste lugemisoskus paranenud ning meeleolu inimestel tõusnud, samuti paranenud mälu jne.

Minu kogemus
Olen ise neid kapsleid aeg-ajalt võtnud kuuridena ning ka see poolaasta on olnud väga kalarohke menüült (ning olen vahel ka neid võtnud) ja enda kogemusel võin kinnitada, et alles hiljuti märkasin, et see semester on keskendumine loengutes olnud väga hea - varem läks mul sageli mõte uitama, kuid praegu suudan vabalt kuueni õhtul koolis olla ja kaasa mõelda ning keskenduda. Seostama hakkasin seda alles nüüd, kuna viimasel ajal olen söönud tõesti palju kala(mitu korda nädalas) ning võtnud ka neid kapsleid. Teine asi, mis kindlasti nende võtmisega minul kaasnenud on, on rasvase vajaduse vähenemine..näiteks ei vaja ma viimasel ajal üldse eriti rasvast ja liha, ma söön seda küll, kuid vajadus on väiksem, kuna kala katab selle vajaduse. Seega isiklikult kiidaksin ka neid.

Kuna Derma on teinud niivõrd hea kokkuvõtliku artikli, siis seekord piirduksin ma selle jutuga siin ning paluksin neil, kel rohkem huvi, lugeda edasi siit samast Derma lehelt.


Mugav purgivariant koos
E-vitamiiniga, mis peaks
imendumist soodustama
Mõned kapslid on lehtedel
Kapslid näevad välja sellised, on üsna pehmed
Tuleks neelata koos veega, suurevõitu

 Edit: nüüd hea ülevaatlik artikkel ka Naistelehes


2 comments:

  1. Tere,

    Julgen soojalt soovitada Lihased.ee Omega3
    Kätte saab kauba 1-2 päevaga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tere! Väga tore, kindlasti vaatan seda lehekülge. Hetkel küll endal olemas Omega 3 D ja E vitamiiniga, kuid häid pakkumisi on alati hea teada! ;)

      Delete