Wednesday, February 16, 2011

Keha pesemine & koorimine

Üldiselt inimesed pesevad ennast. See aga, kuidas, on juba iseasi. Tänapäeval elame võrreldes minevikuga heas ajastus, kuna meil on palju võimalusi enda kehaga tegeleda - seda pesta, koorida, kuivharjata, nühkida ja masseerida. Üritan anda ülevaate erinevatest võimalustest, mida teha enda kehaga vannitoas. Tegemist siis ainult kehaga, näo ja juuste kohta teistes teemades.

Kui tahad oma keha suhtes hell olla, pead arvestama oma nahatüübiga ning sellega, mida saavutada tahad. Siin siis mõned näpunäited.

* Duši alla minnes ära unusta seda, et kuigi tulikuum vesi on väga ahvatlev, ei ole see soovitatav, kui sul on kuiv nahk, kuna see kuivatab nahka rohkem kui soe vesi. Samas, kui pärast kreemitamisel hoolas oled, võid ju selle riski võtta.

* Samuti kuivatab nahka rohkem seep, kui dušigeel. Aga veel tasub jälgida:

"Tasub jälgida!
Pole vahet, millist kosmeetikavahendit te eelistate, alati tasub hoiduda järgmistest kosmeetikas laialt kasutatud ühenditest. Nii olete ka keskkonna- ning tervisesõbralikum.
Triklosaan (5-kloro-2- (2,4-diklrofenoüksü)-fenool, triklosaan) on väga tõhus antibakteriaalne ja -mikroobne ühend, mida inimesed üsna hästi taluvad. Ühendi toimespekter hõlmab nii gram-positiivseid kui gram-negatiivseid mikroorganisme.
Kergemad kõrvalmõjud väljenduvad allergia ja nahaärrituse kujul. Viimastest hoopis rohkem tuleb aga karta triklosaani kantserogeenseid ehk vähki soodustavaid omadusi ja tema võimet ajapikku kuhjuda organismidesse.
Lisaks eespool nimetatule soodustab triklosaani kasutamine nn superbakterite teket. Kui triklosaani sisaldav pesuvesi satub loodusesse, siis ladestub nimetatud aine ka teistesse elusorganismidesse ja see ei ole mitte väike probleem.
Parabeenid (butüül-/metüül-/etüül-/propüül-/isobutüülparaben) on kasutusel šampoonides, seepides, dušigeelides ja kreemides säilitusainena. Avastatud on ühendi nõrk vastumõju paljunemisvõimele ja soodustav mõju vähi tekkele. Igapäevasest kasutamisest tulenevat mõju pole uuritud.
PG (propüleenglükool, propaan-1,2-diool) on kasutusel kosmeetikas niisutajana. Seostatakse nahaallergia, depressiooni, kesknärvisüsteemi häiretega.
BHT (butüülhüdroksütolueen ehk E321) on kasutusel säilitus- ja lisaainena nii kosmeetikas kui ka toidus (õlid, salatikastmed, piima- ja koorepulbrid, kartulikrõpsud ning maiustused). BHT on keskkonnaohtlik ja sissesöömisel mürgine. Tekitab astmat, allergilist nohu, ekseeme ja allergiat.
Loomkatsetes tekitab kopsuväärarenguid, maksarakkude liigkasvu ja kasvajaid. Kiirendab maksas ainevahetust. Laguneb aeglaselt ning akumuleerub kehas. Seostatakse ka käitumisprobleemidega ning kesknärvisüsteemi häiretega, ei ole lubatud kasutada lastetoitudes."


Aga veel: kui on isu millegi naturaalse järele või tahad lihtsalt vaheldust, võib ju ka alati proovida ökoseepe (nt kitsepiimaseep, tõrvaseep ja teised-vastavalt oma vajadustele). 


Kehakoorijad:


* kohvipaks - keedetud (aga ka keetmata) kohvipaksuga hõõruda oma keha sisse, õrnalt masseerida, eriti probleemsemad (nt tselluliidiga) piirkonnad. Kui tunned, et kohvipaks üksi on liiga ebamugav, siis võid seda segada ka näiteks teise superkoorijaga (mis muide ka on ka põletikuvastane) meega või näiteks teha kohvipaksu-kama segu, samuti võid kallata peale tilgake piima ning segada ühtlaseks massiks. Kui keha on kohvipaksu täis, lase natuke seista ning seejärel loputa maha.
Kasulik: koorib, puhastab, eemaldab surnud naharakud, tselluliidivastane

* mesi - mesi on samuti hea koorija ning ka põletikuvastase toimega. Kui sul on nt küüs sisse kasvanud või kusagil mõni imelik punnike - siis võta mett, pane selle koha peale ja masseeri seda. Meega on mõnus koorida end ka saunas, kus selle mõju on eriti tõhus. Põletikuvastast koorimist tasuks teha ka mee ja astelpajumarjade puru seguga.
 Probleemset nahka määrige mee ja soola seguga, kusjuures kuiva naha puhul lisage soola vähem. Tilgake sidrunimahla ja oliiviõli sinna hulka ei tee paha. Segu masseerige sõrmedega kergelt sisse. Mesi toidab nahka, toniseerib ja ravib põletikku. Mees on ju rikkalikult mineraalaineid ja vitamiine.
Kasulik: toniseerib, ravib põletikke, sisaldab vitamiine, toidab ja koorib nahka


* Puhastav segu -  30g vedelat mett, 60g odrajahu, 1 munavalge
Sega kõik ained kokku ja hõõru nahale. Pese koheselt maha. Sobib nii näole, kui ka kehale.

* Himaalaja soolakiviseep:
Toime:
Soolaseep on tõhus abivahend liigesevaluse leevendamisel, väljutades kehast liigeste vahele ladestunud jääkaineid. Samuti aitab ta kehast välja viia liigset vett ja on tselluliiti vähendava ning kergelt kooriva ja üldpuhastava toimega.Sobib hästi sügelevate nahasõlmekesre, vistrike, ohatiste, kõõma, nahakäsna ja soolatüügaste raviks. Raseerimisel sobib väiksemate haavade ja sisselõigete sulgemiseks ja ärrituste rahustamiseks. Sobib kasutamiseks loodusliku after shave'na, kuna leevendab naha punetust.

Kasutamine:
Pärast seda, kui olete end kas saunas, vannis või duši all pesnud, hõõruge soolaseepi õrnalt oma puhtale ja märjale nahale. Katke end räti või linaga ja lamage soojas kohas pool tundi kuni üks tund(või lasta soolal kuivada, kuni soolakristallid välja ilmuvad). Alguses tekib põletav, nagu "1000 nõela" torkimise tunne, kuid see taandub mõne minutiga. Selle aja jooksul hakkab teie nahk kuumama ja higistama ning teie nahapoorid avanevad ja puhastuvad sügavalt. Õrnale ja tundlikule nahale on soovitatav enne seebiga hõõrumist määrida massaaži- või beebiõliga. Ühetunnine protseduur on võrdne paarpäevase dieediga. Sool tuleb lõpuks ikkagi maha ka pesta. Seepi hoida pärast kasutamist kuivas kohas. Kasutada vastavalt vajadusele.( Soolaseep saunas)

Hind:4.50 (Eedenis), Tartus müüakse ka Raekoja platsil "Rae Käsitöö" kaupluses ja Lõunakeskuses. Tallinnas näiteks Loitsukelleris. Hinnavahemik /2,5-5,5 EUR

Lisan ka seda, et see aitab vedelikupeetuse korral (üleliigne vesi kehas kinni), mis on üks põhipõhjusi, miks võib rasestumisvastaste pillide tarvitamisel kehakaal tõusta (muidugi ei ole sel puhul tegemist väga suure tõusuga).

No comments:

Post a Comment