Monday, February 28, 2011

Juuksed - hooldusnipid

  • Kammi juukseid - muidugi ei maksa ka sellega liialdada, aga juukseid võiks inimene kammida just nii sageli, et ei tekiks pusasid. Kui pusad tekivad, siis nende lahtiharutamine rikub tahest-tahtmata juukseid. Lisaks, kui on kuivad juukseotsad, aitab kammimine jaotada juustejuurtest tulevat rasu ühtlasemalt üle juustepinna ning ka otstesse.
  • Kammi juukseid laia harjaga, mille otstes on nn mummud - siis ei vigasta harjamine su peanahka.
  • Optimaalne pesemissagedus võiks olla 2-3 korda nädalas. Muidugi on raske loobuda igapäevasest pesemisest, kui oled sellega harjunud, kuid üldiselt saab ka ümber harjutada. Kui juuksed lähevad väga kiiresti rasvaseks, võiks kasutada kord nädalas sügavpuhastavat šampooni, mis avab juukse juurekanalid ning laseb juurtele hapniku ligi, mis omakorda kiirendab vereringet ning mõjub hästi juuste tervisele ja kasvule. Liiga tihe pesemine lihtsalt kurnab juukseid.
  • Toitu mitmekesiselt. Juuksed vajavad näiteks A, B2, E, F vitamiine, aga ka üldiselt on oluline juustele mitmekesine toitumine. Kui enda toitumine vajaka jätab, võiks läbida võimaluse korral paar toidulisandi kuuri, mis on just juustele mõeldud toimeainetega - neid küsi apteekrilt.
  • Puhkamisperioodid - kui oled agar igasugu juusteviimistlus tooteid ja värke kasutama, lokitama, sirgendama ja föönitama, siis võta aeg vahel maha ja ära tee seda, las juuksed ka puhkavad. 
  • "Viimistlustooted miinimumi, hooldustooted maksimumi" - igatahes minu puhul on see reegel väga hästi toiminud. Nimelt ma viimistlustooteid üldse ei kasuta, samas kasutan palju erinevaid (vene, poe, salongi) hooldustooteid ning katsetan nendega üsna sageli, tehes erinevaid maske, raviseerumeid jne ning tulemus on see, et pärast mitmeid aastaid blondi värviga iga 2 kuu tagant väljakasvu värvimist (mis paljude arvates peaks juuksed lausa ära tapma) on mul paksud ja terved juuksed. 
  • Pea massaaž - kui soovid kiirendada juuste vereringet (tervis, kiirem kasv), siis masseeri või lase masseerida oma pead aeg-ajalt õrnalt. Seda võib teha nii sõrmedega kui spetsiaalse peamasseerijaga:  Peamasseerija, mille hind peaks jääma alla 6 euro. Ära kraabi pead küüntega (ka pestes mitte).

  • Teine viis peavereringe kiirendamiseks on duši all olles jaheda ja sooja vee vahetamine väikeste vahedega. Liiga külma ega kuuma (kuivatab nahka) ei tasuks lasta, aga piisavalt, et tunda oleks.
  • Ole stressivaba - juukseid mõjutab see väga tugevalt! Võta endale puhkust, aega ja mõtle positiivselt - kui tunned, et ei saa hakkama, siis raamatukogudes/poodides on palju raamatuid just selleks, et sulle toeks olla ja asja lihtsustada. Ja alati tulevad kasuks ka head inimesed sinu ümber! :)
  • Leia endale õige - kuigi nii mõnigi võib soovitada sulle häid šampoone või juuksehooldustooteid, mis tema puhul imesid tegid, pead sina leidma just endale selle õige ise, kuna inimeste peanahad ja juuksed on erinevad ning sageli võib ühel probleemil olla mitu erinevat algpõhjust, mis kõik nõuavad erinevat lähenemist. Katseta erinevaid tooteid: proovi näiteks ka vene tooteid (Rosalind, Eveline), salongitooteid (Kaubamajad, salongid), apteegitooteid (pea nõu ka apteekriga), looduslikud tooteid(möksi ise kokku).
  • Lõika aeg-ajalt juukseid. Muidugi oleneb, kui kiiresti muutuvad su juukseotsad hapraks ja hakkavad lõhenema, kuid kui näed, et see hakkab juhtuma, võiksid minna juuksuri juurde ja lasta natuke otsi lõigata. Kui oled terve ning su juuksed on terved, siis nad ka kasvavad oma maksimaalsel kiirusel. Siiski, kuna juuksed kasvavad juurtest ja kui sa tahad pikki juukseid, ei tasuks lõikamisega liiale minna.Kui soovid juusteotste seisukorda kauem heana hoida, alusta kohe pärast lõikust juusteotsteseerumi kasutamist.
  • Pea meeles, et juuste sõbrad su külmkapist ja loodusest on: oliiviõli(niisutab), muna(läige), keefir, nõgesed, takjajuureõli,  jojobaõli, maasikad jne.
  • Ära unusta, et šampoon ja palsam pole ainukesed juuksehooldusvahended. Vahelduseks võib proovida ka platsentaampulle, süvahooldusseerumeid, erinevaid maske, spraypalsameid jne.
  • Kui sul on tõsiseid probleeme juustega, siis tasuks kindlasti pöörduda ka:
    Juusteakadeemia
    Trigoloogiakeskus
Või otsida infot näiteks: http://www.juuksed.eu/
Lõpetuseks (minu jaoks) mõne hea juuksehooldustoote pildid:




 Mõnikord on hea osta selliseid pisikesi süvahooldusmaske, mida jätkub 1-2 korraks ning mis ongi mõeldud juuste eriliseks hoolduseks.
 Kui otsid niisutavat palsamit, siis see on üks parimalt niisutavamaid, mida tean, sest see tõesti niisutab ja on imehea lõhnaga! Jätkub kauaks. Hind on kallis, nagu TIGI toodetel ikka, aga vahel on soodukad, kus on šampoon ja palsam ja siis ühe nendest saab tasuta, ehk siis poole hinnaga kogu kupatus. Kui juuksed on kuivad, tuleks kindlasti kasutada niisutavaid tooteid, kas just seda, aga üldiselt.
Kui on viitsimist, siis aeg-ajalt võib ju kasutada platsenta ampulle. Lähemalt: Placent Activ tervendav juuksevedelik

Üks parimaid spray palsameid, eriti kui sul on kuivad juuksed. Niisutab kõvasti ja hea lõhn on ka. Olen kuulnud ka teistelt väga palju positiivset tagasisidet selle kohta.

Schwarzkopf bc Oil Miracle - tumedam õli päris kahjustatud juustele, heledam aga kergem(ise kasutan seda). Sobib eriti pikkadele juustele, millel on kalduvus kuivusele või karedusele. Siluv, läigetandev ning takistab ka murdumiste eest. Väiksest pudelikesest jätkub üsna kaua, kuna tuleb juustele kanda vähe. Sissejäetav. Umbes 15 euri kanti hind. Siiski on poodides-salongides väga rikkalikus valikus juukseõlisid, tasub netist kogemusi uurida ja siis ka ise katsetada. Tuleb arvesse võtta ka enda juuksetüüpi, sest tänapäeval on ka juukseõlid spetsialiseerunud - katkisematele juustele raskemad, tavalistele kergemad, värvitud juustele eraldi jne.

12 comments:

  1. Mina sain selle peamasseerija KoduExtrast vähem kui euroga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, olen samuti näinud nii a'la euroseid peamasseerijaid, samas ka umbes 5 euroseid - oleneb täiesti, kust osta/tellida :)

      Delete
  2. Õlidest soovitaksin juustele ka kookosõli, mis on minu lemmik. Sprei-palsami suhtes arvan sama. Olen proovinud Joico sprei-palsamit (mis maksis 3 korda rohkem, vist ca 450 või 500 eeku) ja ei anna võrreldagi Schwarzkopfi omaga. Olen ka igasuguseid muid salongi sprei-palsameid proovinud ja lõpuks ikka selle juurde tagasi tulnud. Niisutava shampoonina on mulle meeldinud Joico Moisture Recovery ja palsami/maskina Joico K-Pak Intense Hydrator või Tigi Curls Rock palsam. Juuste vaenlased on samuti kõvad juuksekummid, mis hõõruvad juukseid nii kõvasti, et lõpuks põhjustavad juukse murdumist ja kammimist tuleks alustada alati juuste otstest ja vaikselt üles poole liikudes. Siis ei juhtu seda, et mõni pusa jääb raksaki ette ja juuksed saavad lõhutud suure kammimise tõttu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viu, aitäh väga asjaliku kommentaari eest! :) Tõepoolest, liiga tugevad juuksekummid ei ole teps mitte head ja võivad isegi peanaha natuke valulikuks teha, kui liiga tugev pats teha. Ja kammimise märkus on ka väga õige!:)
      Kookosõli kohta olen samuti nii palju positiivseid kommentaare kuulnud, et pean ise ka millalgi, kui praegune õli otsa saab.

      Delete
  3. Hmm... väga asjalik. Kuid küsiksin, et kui tihti on normaalne juukseid värvida? Ise värvin nii 3-4 kuu tagant. Kavatsen Avoni šampooni proovida, SP oma ei sobinud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänan. Juuste värvimisega on minu arvates nii, nagu enamus asjadega, et kuidas kellelegi. Minu kogemuste kohaselt on juustele kindlasti tervislikum väljakasvu värvimine või triibutamine kui üleni värvimine, samas teevad ka seda paljud sageli. Igatahes arvan, et 3-4 kuu tagant, ehk siis kord kvartalis värvimine on vägagi normaalne ja kui kasutada piisavalt endale sobivaid hooldustooteid ka, siis ei tohiks küll sellest midagi halba juhtuda. Olen näiteks ise aastaid värvinud umbes 1-2 kuu tagant väljakasvu ja mu juuksed ei ole sellest mitte kuidagi kahjustatud, kuna ma ei kasuta üldse viimistlusvahendeid, ei lokita, ei sirgenda ning kasutan palju erinevaid hooldusvahendeid. Samas tean inimesi, kes näiteks punase värviga on oma juukseid järjest üle värvinud - põhimõtteliselt siis kui välja hakkab kasvama, kohe värvib üle ja juuksed on üsna kahjustatud. Samas ta ei kasuta ka väga kvaliteetseid hooldustooteid. Niisiis, kui te tunnete, et juuksed hakkavad hõrenema või tekivad probleemid, siis tasuks vaadata asi üle, aga kui juuksed on nii nagu tavaliselt, siis pole põhjust muretsemiseks! :) Lisan ka seda, et kui värv kipub tuhmuma, siis on tänapäeval juba palju erinevaid häid tooteid selle erksamana hoidmiseks, seda siis blondist (hõbetooted) brünetini ja ka üldvärvikaitsvad šampoonid. Edu endale sobiva šampooni valimisel! :)

      Delete
  4. Kust neid Henna Plus tooteid saada võiks? Väga hea blogi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seda on väga rõõmustav kuulda. Kuna paiknen ise Tartus, siis tean, et kindlasti on Henna Plus Hairwonderi tooteid Kaubamajas ilumaailmas, kosmeetikapoes Rosalind(Kaubahallis) ning kosmeetikapood Evelinis(Eedenis). Kindlasti on siis ka Tallinna Kaubamajas ning sealsetes sama keti poodides. Selle kohta, kas neid tooteid ka toiduketipoodides, nt Selver või Konsum müüakse, ma hetkel infot anda ei oska, aga võib ka sealt vaadata.

      Delete
  5. Hay!
    Leidsin juukseid guugeldades sinu blogi, väga asjalik!
    Kõige parem ongi mõnikord lihtsalt juuksed rahule jätta. Näiteks kui oled kahe vahel, kas pesta juuksed või mitte, siis on kõige õigem kompromiss kõigest leige veega loputada oma kiharaid.
    Ja sööge ube! Really, oad ja kalaõli teevad imet nii juustele kui nahale.
    Btw, Kristiina, sul on oma juustega väga vedanud!
    Liina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänan! Jah, vahel on tõesti hea lasta juustel ka lihtsalt puhata. Kalaõlikapsleid olen võtnud ning nendega seoses märganud eriti paranemist keskendumisvõimes, kuid pole juuste ja naha värki nendega seoses nii otseselt jälginud.

      Aga kes see Kristiina nüüd on, tahaks ka tema neid ilusaid juukseid näha ? ;)

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pea masseerimine võiks olla üsna selline "vastavalt vajadusele" asi. Ma usun, et kui mõned korrad nädalas sellega tegeleda, on täiesti okei. Aga miks mitte ka igal õhtul õrnalt, kui viitsimist on...kuidas ise tunnete :)

      Delete