Wednesday, February 16, 2011

Juuksevärvid - mis on mis?

Toonija

Toonijaga elavdatakse juuste loomulikku värvi toon-toonis või antakse neile pisut tumedam või ka punakam varjund. Toonijad ei kata halle juukseid (kui neid leidub üle 30% juustes), küll aga võivad teatud toonid hajutada hallust heledamatest juustes. Enamasti palsamite, vahtude või shampoonide kujul pakutavad toonijad sisaldavad rohkesti juust toitvaid ja kosutavaid aineid, seega annavad need juustele kauni läike. Toonijad kinnituvad juuksekarva pinnale, juussoomuste peale ja uhutakse pestes järkjärgult maha. Toonijates ei leidu ammoniaaki ega vesinikülihapendit. Mõistagi ei muuda toonijad juukse oma pigmenti.

Kergvärv

Kergvärviga saab muuta juuste varjundeid külmemaks või soojemaks, ent kuni 2 astme võrra ka tumedamaks. Poole tooni võrra on kergvärvi abil võimalik heledamaks saada ainult naturaalset, eelnevalt töötlemata juust. Kergvärv varjab ka halle juukseid, kui neid on vähem kui 50%. Kergvärvi juurde kuulub lisaks värvainele ka pigmendi aktivaator, mis elustab värvipigmente ja annab neile püsivuse. Kergvärv rikastab juuste tooni, kuid ei muuda nende loomulikku pigmenti. Toote pigmendid kinnituvad juukse kiudkihi servadele, soomuskihi alla. Kergvärv püsib juustes umbes 6-8 nädalat ning ei jäta väljakasvamisel juurekasvu. Kergvärvid on nt L´Oréali Casting. Uues pakendis on nüüdsest 25% rohkem värvi ­ kindel, et sellest jagub igas pikkuses kiharatele. Nii toonija kui kergvärvi püsimine ja mahakulumine sõltub juuste seisundist ja pesemise sagedusest. Kahjustatud ja eelnevalt töödeldud juukseosa soomused on avatud ning ka kergete toonijate pigmendid kinnituvad tahes-tahtmata sügavalt nende alla. Samavõrra aeglasem on ka värvi eemaldamine sellistest juustest.

Püsivärv

Püsivärviga saab juukseid nii tumedamaks kui heledamaks muuta, kusjuures muutus võib olla vägagi kontrastne. Värvaine sisaldab ammoniaaki, mis avab juuksesoomused, ning vesinikülihapendit, mis lukustab värvi juuksekarva sisse. Püsivärv suudab katta ka 100% halle juukseid. Püsivärv kantakse kuivadele, eelistatult pesemata juustele ja lastakse juhises ettenähtud aja mõjuda. Püsivärvid on nt L´Oréali kolmekordset kaitset pakkuv Excellence Créme, värvisära pikendava palsamiga varustatud Récital Préférence, intensiivne mitmevarjundiline Féria. Viimasele on lisandunud ka erakordselt kirgas, lisapigmente sisaldav Féria Color Booster.

Blondeerijad ja värvieemaldajad

Blondeerija on oma toimelt sarnane püsivärvile, kuid vesinikülihapendi osalus on mitmeid kordi suurem (6-9). NB! Värvieemaldaja ei ole blondeerija! Blondeerija muudab juuksed kuni 4 astet heledamaks ning kinnitab juuksekarva sisse heleda pigmendi, värvieemaldaja aga eemaldab juuksekarvast kogu pigmendi. Seepärast võib blondeerijat kasutada iseseisvalt, värvieemaldajat aga mitte. Pärast pigmentide eemaldamist tuleb juustele alati lisada värvivahendit (piisab toonijast või kergvärvist, kui neid eelistatakse püsivärvile), seda ka juhul, kui saavutatud juuste heleduse astet muuta ei soovita. Põhjuseks on värvieemaldaja toime: see avab juuksesoomused, et pigmente kätte saada, ent ei sulge neid pärast protseduuri. Avatud soomustega juus on ülimalt habras ja vastuvõtlik kahjustustele. Juuste kosutamise ja tervendamise ülesanne jääb seega pärast värvieemaldust teistele tooniandvatele toodetele. Juuksevärv eemaldatakse ja uus värv lisatakse kahe järjestikuse etapina. Kõigepealt eemaldatakse juustest pigment (heleduse aste sõltub juuste eelnevast seisukorrast ja oleneb ka toote mõjuajast). Seejärel juuksed kuivatatakse ja uuritakse värvitulemust. Vajadusel võib protseduuri korrata. Kõige lõpuks turgutatakse juust uue värvivahendiga, mis lisab juuksepikkusesse puuduvad pigmendid. 


Allikas: Selene Ilusalong

3 comments:

  1. Tere! Tegin just avastuse, et eile ostsin poest endale juuksevärvi ja kui nüüd lähemalt lugema hakkasin tuli välja et on hooldav värvieemalduskreem. Endal on loomulikud juuksed pruunid aga nüüd suve alguses värvisin blondiks, värv on ka blond. Et kas saan sellega juuksed ikka blondiks või muudab värvi ? :S

    Muidu ostsin selle värvi : http://cache.osta.ee/i/auctions/large/1e/8c/0effe8db55d0044bd5e75055b96e8c1e.jpg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Põhimõtteliselt on selle värvi puhul tegemist värvieemaldaja-blondeeriaga, mis peaks teie juuksed lõpptulemusena ikka blondiks jätma.
      Ühesõnaga eemaldab ta pigmendi ning asetab sinna "blondi" pigmendi.
      Juustele ta kõige sõbralikum ei ole, aga kui korralikult niisutavaid palsameid ja muidki hooldusvahendeid kasutate, ei tohiks midagi hullu küll juhtuda.

      Olenevalt teie enda praegusest toonist aga ei oska ma öelda, kas värv jääb tumedam või heledam. Kui soovite nö kollasevaba blondi ja see toode seda tagada ei suuda, võite abiks võtta hõbešampooni.

      Soovin edu!:)

      Delete
  2. Huvitav, et värvieemaldajate(vähemalt Garnieri omal küll) kasutusjuhendis on kirjas, et peale kasutamist peab uuesti üle värvimisega ootama 1-2 nädalat...

    ReplyDelete