Thursday, February 17, 2011

Juuste pesemine

Juukseid pesta - imelihtne. Samas tuleks  tervete ilusate juuste fännil panna kõrva taha paar pisiasja.


1. Vesi - juukseid pesema asudes tuleks need kõigepealt veega niiskeks teha. Vesi peaks olema soe (mitte tulikuum).
Miks? Tulikuum vesi kuivatab peanahka ning juukseid.

2. Šampoon -  võta peopesatäis šampooni ning  masseeri õrnalt seda peanahale ning juustejuurte piirkonda, liikudes edasi kogu juustele, otstele ei pea šampooni kandma (eriti kui need on kuivad). Pööra tähelepanu pealae tagumisele, kõrgeimale osale - sinna koguneb üldiselt enim rasu. Ära pese oma pead küüntega, ära kratsi oma pead, vaid masseeri sõrmeotstega.
Miks? Peanaha küüntega kratsimine/sügamine/pesemine võib su peanaha marraskile ajada ning nahka ja juukseid lõhkuda. Masseerimine kiirendab pea vereringet, mis paneb näiteks juuksed kiiremini kasvama. Sageli soovitatakse juukseid pesta kaks korda järjest. kuna esimene kord puhastab juuksekihi pealmisest mustusest - keskkonna saaste jne, teine kord aga sügavuti.

3. Loputamine - loputa alati ka šampoon hoolikalt välja. Puhtaimaks saad juuksed siis, kui pöörad pead igat pidi (pea kuklas, aga ka üle pea ning ka sirgelt) loputusprotsessi käigus - nii võid kindel olla, et kõik šampooniosakesed, mis võiks hiljem su juuksed kiiremini rasuseks ajada, on välja loputatud. Kui hoiad pead all, siis see laseb verel minna pähe ning kiirendab samuti peavereringet.

4. Palsam - kui sul on kuivad, pikad või muidu katkised juuksed, on palsam hädavajalik. Kui aga tahad oma juuste eest ka niisama hoolt kanda ning olla kindel, et need ka terved ning niisutatud püsiks, kasuta palsamit. Palsamit pähe kandes keskendu pigem juustele, kui peanaha piirkonda (šampooniga vastupidi). Erinevatel palsamitel on erinev toimeaeg, mida loe kindlasti pakendilt. Palsam loputa välja veel hoolikamalt kui šampoon ning tee seda jahedama veega.

5. Juuste kuivatamine - juustest vee väljaväänamise asemel pigem pigista vesi välja. Kuigi föön tundub kiire ning mugav abivahend saamaks kiiresti kuivi ja kohevaid juukseid, tuleks arvestada sellega, et föön kuivatab juukseid. Ära vali kõige kuumemat temperatuuri ning kui oled föönisõltlane, siis tee aeg-ajalt (näiteks nendel päevadel, kui ei pea kuhugi minema) föönivabu pesemispäevi ning lase juustel ise kuivada. Rätikuga tasuks juukseid ainult alguses õrnalt kuivatada, mitte liialdada, kuna juuksed on niiskena hapramad kui kuivana. Sama kehtib ka kammimise kohta - suhtu sellesse hoolikalt ning ettevaatlikult, kuna niisked juuksed võivad hakata "venima" ning murduma, kui kohe neile kallale kargad harjaga (hari olgu pehmete otstega, mitte teravatega).

-----

* Mask - juuksemaske soovitatakse teha umbes kord-kaks kahe nädala jooksul, mõne puhul ka sagedamini. Juuksemask on vajalik selleks, et toita  juukseid ning neid sügavuti  hooldada. Olenevalt maskist tuleb neid hoida kauem peas, kui palsamit. Mõne maski puhul peal pärast panema ka palsamit, aga mitte kõikide puhul.

* Sügavpuhastav šampoon - üks hea abivahend, kui tahad oma juukseid kasvatada või kui sul on rasused juuksed. Hea sügavpuhastav šampoon puhastab sinu juuste juurekanalid, mis tagab neile parema ligipääsu hapnikule ning tervema olemise ning kiirema kasvu. Samuti on mõnel inimesel probleeme riitsinuseõli/takjajuureõli (juuksekasvu kiirendav, pärsib juuste väljalangemist, kõõmavastane) väljapesemisega juustest ning siis on sügavpuhastav šampoon kasuks. Sügavpuhastava šampooniga soovitatakse pesta juukseid kord nädalas.

* Süvahooldusseerumid/maskid/palsamid - kasuta siis kui tunned, et juustele oleks vaja. Niisama võid ka proovida, aga need ei ole kohustuslikud. Liialdada ei maksa, kuna siis on oht juukseid üle toita, mis võib tingida nende kiiremat rasvaseks minekut.

2 comments:

  1. Mis mõttes juuste "juurekanalid"? Juurekanalid on hammastel. Juustel on rasunäärmed. Peanahk peab puhas olema, muidu tuleb see rõve vesine kõõm aga juurekanalite puhastamine tundub mulle imelik. Peanahka saab küll maskidega toita aga kasvav juus saab oma kasvuks vajalikud toitained omakorda nahast, nahka toitvast verest. Juba peanahast väljakasvanud karv on surnud ning seda juba eriti ei toida, seda saab vaid hooldada ning õlide jms abil painduva ning läikivana hoida.
    PS! Peotäis šampooni on liiga suur kogus, enamusel pole pepuni juukseid ning ka siis kantakse šampoon juuksejuurtele mitte otstesse.

    ReplyDelete
  2. Vabandan, olen tõesti end veidi ebaselgelt väljendanud. Olen mõelnud nö neid pesasid, kus juuksejuur paikneb. Nimetagem neid, kuidas tahes, aga mõte jääb samaks.
    Ja peotäie all ei mõelnud ma sellist suurt peotäit, vaid pigem ikka peo keskele selline törtsakas, aga vast iga inimene tunnetab ka ise, kui palju tal seda šampooni kulub, et juuksed puhtad saaks.
    Olen nõus, et eelkõige ikka juuksejuuri pestakse šampooniga, palsam seevastu pannakse kogu juukse pikkusele.

    Vabandan ebasegete väljenduste pärast ning loodan, et saite aru, mida mõtlesin. :)

    ReplyDelete