Friday, October 5, 2012

Info otsimine Google'st

Tänane postitus on natuke teistsugune ning tegelikult hõlmab väga laia ala. Annan mõned nipid, et muuta oma otsinguid meie armsas Google'i maailmas kergemaks ning efektiivsemaks.

Nõuanne 1
" (jutumärkide kasutamine). Nimelt kui soovid mingit kindlat objekti leida, kuid sõnad juhtuvad olema sellised, mis võivad esineda ka sageli samas tekstis kuid mitte järjest, siis aitab just see, kui paned nime/fraasi jutumärkide vahele. Näiteks oletame et te nägite reklaami, millest jäi meelde ainult loetelust fraas "juuksed, ehted". Nüüd kui te lähete ja trükite google'i otsingusse juuksed ehted, siis leiate palju lehekülgi, kus teksti lõpus on juuksed ja alguses ehted vms. Kui aga panete jutumärkide vahele, voila! leiate kiiremini selle, mida soovite. Eriti efektiivne on see ka enda nime otsimisel, kuna muidu võite sageli leida lehti, kus on teie eesnimi ja perekonnanimi küll eraldi, aga mitte teie nimi.





Nõuanne 2
- kasutamine. Pannes miinuse mingi sõna ette, siis välistab google'i otsingumootor selle sõna. Näiteks te soovite leida mingit Michaeli nimelist inimest, kuid teate et pannes otsingumootorisse sõna michael ummistub see ära michael jacksonist, kelle kohta hetkel infot ei soovi. Siis kirjutategi michael -jackson ja taaskord on asi palju lihtsam - need lehed, kus leidub ka jackson, lihtsalt ei ilmu teie vaatevälja. Sama asja saab väga edukalt mitmete otsingute puhul praktiseerida, näiteks gangnam -style ja juba jälle on teil palju uusi valikuid, mida kipub muidu katma hetkel populaarne olev otsingutulemus.


Nõuanne 3
Te otsite infot konkreetselt eesti lehtedelt, kuid teie otsingufraas on liialt inglisepärane või muidu mingi tähe-sõnade kombinatsioon, mis annab peaasjalikult muukeelseid tulemusi. Mida teha? Selle probleemi lahendab edukalt, kui trükite otsingusse site:ee otsingusõna, näiteks otsides infot millegi kohta, mis sisaldab sõna tip võite te ette teada, et seda niisama trükkides tuleb teile posu ingliskeelseid lehti, teie aga trükite site:ee tip ja leiate ilusti oma eestikeelse lehe üles. 






Nõuanne 4
Aga mis siis, kui soovite ühest kindlast leheküljest otsida, aga lehel on vigane otsimissüsteem? Näiteks soovite just kindlasti tunneomakeha blogist otsida midagi juuste kohta, aga otsides tuleb palju muid lehti ette? Sama süsteem, mis eelmisel, aga nüüd lisame lihtsalt lehekülje, kust soovite otsida, näiteks : site:tunneomakeha.blogspot.com juuste hooldusnipid ja te leiategi ainult selle lehe kohta infot! :) 


Nõuanne 5
Teisendussüsteem. Peate teadma vaid inglisekeelseid lühendeid ja muud midagi - kohe otsingumootori alla ilmub teisendus. Näiteks:



Nõuanne 6
Google otsingusüsteem töötab suurepäraselt ka kalkulaatorina:




Nõuanne 7
Kui mingi konkreetse linna kohta kiiresti hetke ilma soovid teada, trüki weather linna nimi. Näiteks weather Tartu vms. Näiteks:


Nõuanne 8
Aga mis siis kui soovid leida infot universumi kohta, aga tahad et see oleks powerpointi kujul? Väga lihtne, trüki lihtsalt filetype:ppt universum ja siin su powerpoint'id ongi ;) Või siis näiteks filetype:doc universum ja saad doc'i formaadis, samamoodi filetype:pdf universum.

Nõuanne 9
Kui soovid leida mingit sõna või selle sünonüüme, aitab nn tilde ehk ~. Täpsemalt siis näiteks  ~kitten toob teieni ka otsingud, mis sisaldab cat või kitty vms.

Need olid põhilisemad, mida minu arvates vaja võib minna. Küll aga on google selliseid nippe tegelikult täis. Kui arvad, et midagi olulist jäi lisamata, anna märku. Ja kui tahad ise veel rohkem, siis saad antud nippe kasutades väga edukalt neid nüüd google'st otsida!


Mõnusat googlemoogeldamist! :)

No comments:

Post a Comment